Muizen en Ratten

Het bestrijden van muizen en ratten met gif is tegenwoordig aan strenge regels onderworpen.   Ongediertebestrijders die zich niet aan de regels houden kunnen zware boetes krijgen.  Wij worden geacht de muizen en ratten eerst 10 dagen met klemmen en kooien te bestrijden en daarvan een logboek bij te houden. Pas als dat onvoldoende resultaat boekt mogen wij gif inzetten waarbij ieder doosje en iedere controle geregistreerd moet worden.  Voor mij wordt het een tijdrovende bezigheid met veel verplichtingen en risico’s. Voor u wordt een muisje een dure grap.

Daarom, en omdat ik minder wil werken vanwege de leeftijd,  doe ik voorlopig geen muizen en ratten bestrijding .

Hieronder wel wat informatie.

Muizen die overlast geven bestaan uit drie soorten. De huismuis, de bosmuis en de spitsmuis.

De meest voorkomende is de huismuis. Deze muis zit meestal in de voorraadkast of in de keuken, daar waar voedsel te vinden is.  Bij overlast  5 tot 10 klemmen met een likje pindakaas met het aftrap plankje tegen de muur zetten op plekken waar keutels liggen en waar ze voedsel halen. Geen klemmen nemen met een metalen plaatje voor het lokaas.  Verdere voedselbronnen verwijderen.

Naast de bestrijdingsactie is het zinvol om na te gaan hoe de muizen bij u binnen gekomen zijn, een spleet onder de voordeur van een halve centimeter is al voldoende voor een jonge muis om onderdoor te glippen. Dicht het af na de bestrijding, ook gaten in de meterkast of onder het aanrecht waar de leidingen binnenkomen.

Bosmuizen  kunnen uw woning binnenkomen maar blijven liever in de spouwmuren en tussen de plafonds. Daar verstoppen ze zaden en nootjes om de winter door te komen.  Wering is meestal voldoende. Dicht spouwmuur openingen af met wat staalwol dat er met een schroevendraair ingepropt wordt.

Wering werkt ook bij spitsmuizen maar deze diertjes leggen geen wintervoorraad aan, ze dringen uw woning binnen om hun behoefte te doen. Hun keutels hebben de grootte van ratten keutels en zijn vaak  geknikt van vorm. Ze worden ook wel tegen de muur geplakt. Dat kan gaan stinken.  Spitsmuizen lijken veel op muizen maar het zijn niet eens knaagdieren. Het zijn eigenlijk kleine insecten etende dieren, familie van de egel en mol.  Ook is het zinvol on de beplanting tegen uw woning aan weg te halen, zodat ze zich minder beschut voelen bij het binnendringen.

Ratten  worden door veel gemeenten gratis bestreden, maar kunnen geweerd worden door voedselbronnen en schuilplaatsen weg te halen. Soms een kapotte rioolbuis herstellen.