Muizen en Ratten

Muizen en ratten kunnen op verschillende manieren bestreden worden.

Muizen die overlast geven bestaan uit drie soorten. De huismuis, de bosmuis en de spitsmuis.

De meest voorkomende is de huismuis. Deze muis zit meestal in de voorraadkast of in de keuken, daar waar voedsel te vinden is. Ik bestrijd ze met gif en klemmen.

Naast de bestrijdingsactie is het zinvol om na te gaan hoe de muizen bij u binnen gekomen zijn, een spleet onder de voordeur van een halve centimeter is al voldoende voor een jonge muis om onderdoor te glippen.

Bosmuizen  kunnen uw woning binnenkomen maar blijven liever in de spouwmuren en tussen de plafonds. Daar verstoppen ze zaden en nootjes om de winter door te komen.  Wering is meestal voldoende.

Wering werkt ook bij spitsmuizen maar deze diertjes leggen geen wintervoorraad aan, ze dringen uw woning binnen om hun behoefte te doen. Hun keutels hebben de grootte van ratten keutels en zijn vaak  geknikt van vorm. Ze worden ook wel tegen de muur geplakt. Dat kan gaan stinken.  Spitsmuizen lijken veel op muizen maar het zijn niet eens knaagdieren. Het zijn eigenlijk kleine insecten etende dieren, familie van de egel en mol.  Ook is het zinvol on de beplanting tegen uw woning aan weg te halen, zodat ze zich minder beschut voelen bij het binnendringen.

Ratten  worden door veel gemeenten gratis bestreden, informeer daar eerst.

Binnenshuis is het gebruik van rattengif geen probleem.

Ratten buiten huis bestrijden met gif wordt tegenwoordig nog met terughoudendheid gedaan. De regels zijn aangescherpt en als er bestreden moet worden dan moet het eerst zonder gif.  Ik kijk ook waar de ratten vandaan komen en wat ze eten.  Als daar iets aan gedaan kan worden is gif vaak niet eens nodig.