Houtworm en Boktor

Bij houtwormbestrijding kan de prijs behoorlijk oplopen dus vraagt u vooral verschillende offertes aan, dat kan u een hoop geld schelen.  Belt u gewoon even, advies is gratis.

De meest voorkomende houtworm is de larf van de gewone houtwormkever die zichtbaar wordt door kleine gaatjes in het hout, ongeveer zo groot als de gaatjes die een punaise achterlaat, 1 tot 1,5 mm. Als er boormeel (poeder) uit de gaatjes loopt zijn de larven verpopt en getransformeerd tot kevers. Die hebben al snel weer eitjes gelegd en dan is de volgende generatie houtwormen weer in uw hout aan het knagen. Die komen pas twee of drie jaar later weer naar buiten. In de meeste gevallen leeft dit diertje dan ook in onverwarmde ruimtes zoals zolders, kelders, schuren, kruipruimtes of leegstaande gebouwen.  In normaal verwarmde woningen is het meestal te droog voor deze houtworm. Soms zitten ze nog in een parketvloer als deze nog niet zo lang ligt.

Ziet u gaatjes dan is de stelregel: geen boormeel, geen houtworm

Dan is er de grote houtwormkever maar daarvan zijn de gaatjes wat groter, 2 tot 3,5 mm, vergelijkbaar met kleine spijkergaten. Als u hier last van heeft heeft u ook een vochtprobleem want deze soort leeft in vochtig en beschimmeld hout. Omdat de balken van binnenuit opgevreten worden, is behandelen met een houtworm middel zinloos. Het vochtprobleem moet opgelost worden en aangetast hout zonder draagkracht vervangen. Daarna is behandeling met een schimmeldodend middel zinvol.  Deze soort kom ik praktisch nooit tegen.

Bij de huisboktor ziet u de gangen soms vlak onder het oppervlakte lopen alsof er met een beitel door het hout gegutst is, gangen tot 5 mm breed.  Boktorren kunt u horen knagen. google: geluid huisboktor.

Bij de gewone houtwormkever en de huisboktor kan het hout behandeld worden met een lang werkend insecticide om erger te voorkomen. U bent dan voor een ruim aantal jaren van de houtworm verlost. (+/_ 10 jaar.)

Bij de gewone houtwormkever volstaat spuiten, bij de huisboktor moeten de gangen soms worden open gekrabd en worden er  gaten geboord als de larven dieper zitten. In die gaten komen dan injectiepluggen waardoor het houtworm middel er onder druk ingespoten kan worden zonder dat het er weer uitloopt. Bij de grote houtwormkever moeten er vrijwel altijd balken vervangen worden omdat ze ook verrot zijn. Spuiten en injecteren met een schimmelwerend middel is dan een optie.

Ik werk met het middel Perwood tegen houtworm en boktor, de werkzame stof hierin is een insecticide genaamd permetrine, hoofdbestanddeel is kerosine. De kerosine (en nog een stofje) brengt de permetrine zo diep mogelijk in het hout en verdampt daarna. het insecticide blijft in het hout achter en de houtwormen worden niet alleen gedood, het hout blijft nog jaren giftig.

Een prijsvoorbeeld: Een zolder met een te behandelen oppervlakte tot 100 m2 kost u 300 euro, een plafond van een schuurtje, 4×4 m , 150 euro. ( binnen de regio)

Ik kan u telefonisch een prijsindicatie geven. Die is uiteraard gratis en vrijblijvend.
Als het klopt wat u mij opgeeft dan wordt die prijsindicatie ook de prijs die u betaalt.

houtwormbestrijding