Garantie op wespenbestrijding

Bij de bestrijding van een wespennest krijgt u de garantie dat de bestrijding succesvol uitgevoerd wordt. U krijgt geen bon of factuur als garantiebewijs, het is een kwestie van vertrouwen.

Ziet u de volgende dag nog veel wespen in en uit vliegen dan kunt u bellen voor een nieuwe afspraak. U wordt dan net zo snel geholpen als ieder ander.

Soms echter gaat de bestrijding niet zo snel als verwacht en ziet u de dagen erna nog enkele wespen vliegen.  De meeste wespen zijn dan wel verdelgd maar niet allemaal.  De vraag is dan of die paar wespen een nest weer tot leven kunnen brengen of dat ze vanzelf dood gaan en na een week of twee toch een leeg nest achterlaten. Dan is het beter om even te wachten voordat u een beroep doet op de garantie. Kijk het even een week aan, worden het er steeds minder dan gaat het goed, worden het er steeds meer dan niet en dan belt u mij.

In september zijn er veel wespen in de nesten, de kans is dus (steeds) groter dat er meer wespen overblijven na een bestrijding. Daar geef ik geen garantie op. Ik wil dan wel terugkomen voor een nabehandeling  tegen de helft van het normale tarief.

Wat soms ook wil gebeuren is dat u nog wespen binnen krijgt maar dat buiten bij de invlieg opening niks meer te zien valt.  Dit naar binnen komen gebeurt naar schatting één op de twintig keer. Dat is een kwestie van maximaal twee weken tot dit vanzelf over gaat. Ik leg het even uit: Er zitten drie soorten wespen in een nest. Wespen die voedsel brengen, wespen die het nest verzorgen, en wespen die zich nog aan het verpoppen zijn en in een afgesloten cel zitten.  De wespen die af en aan vliegen met voedsel moeten na de bestrijding allemaal dood zijn omdat het nest niet meer te bereiken valt zonder door het gif te lopen. De wespen die het nest verzorgen krijgen daardoor geen voedsel meer en zullen op zoek gaan naar de uitgang,   Ze zullen op het licht afgaan en in de meeste gevallen in het gif terecht komen dat minstens nog een paar maanden werkzaam is. Ook de jonge wespen die net uit een cel kruipen zullen op zoek gaan naar de uitgang als er geen voedsel meer gebracht wordt. Deze laatste wespen kunnen tot twee weken na de bestrijding nog uitkomen.   Als een nest zo groot wordt dat het de hele ruimte vult dan komt het gif slechts tegen één kant van het nest aan. Als de wespen dan via de achterkant nog een weg vinden om naar buiten te gaan kan het zijn dat die weg bij u naar binnen leidt. Erg vervelend maar om nog meer gif tegen de buitenkant aan te spuiten waar ze normaal gesproken af en aan zouden vliegen heeft dan geen enkele zin.   Wat hier tegen te doen valt is het volgende;  U plakt alle kieren en gaten af waardoor een wesp bij u binnen zou kunnen komen.  Vergeet de lampen niet wat via de opening voor bedrading weten ze vaak, aangelokt door licht, binnen te dringen.  Of u zet een raam open zodat de wespen direct naar buiten kunnen vliegen.   Mits ze kunnen vliegen natuurlijk want vaak zijn ze al behoorlijk versuft en verzwakt omdat ze geen voedsel gehad hebben.   Dit naar binnen dringen gebeurt vaker naarmate u later in het seizoen een nest laat bestrijden, omdat de nesten dan ook groter zijn. Bent u zelf niet in staat om gaten en kieren af te plakken en heeft  u hulp nodig dan kan ik u helpen maar beseft u dan wel dat dit niet onder de garantie valt, dit hoort nu eenmaal bij het hebben van een wespennest.

Bij twijfel kunt u gewoon bellen, geen probleem.