Muizen en Ratten

Muizen en ratten kunnen op verschillende manieren bestreden worden.

Ik geef hieronder enkele bestrijdingstips, maar als u niet zelf aan de slag wil of kan dan kunt u mij altijd bellen natuurlijk. Bestrijding vanaf 50 euro.

Ratten worden door veel gemeentes gratis bestreden, informeer daar eerst.

Muizen die overlast geven bestaan uit drie soorten. De huismuis, de bosmuis en de spitsmuis.

De meest voorkomende is de huismuis. Deze muis zit meestal in de voorraadkast of in de keuken, daar waar voedsel te vinden is. Klemmen of gif plaatst u het beste daar waar u de meeste muizenkeutels ziet, of daar waar de muizen hun voedsel eten.  Onder het keukenblok is ook een goede plek. Voorwaarde voor een goede opname van het gif is dat het voedsel dat de muizen gewend zijn om te eten verwijderd wordt. Op de verpakking van de doosjes die u bij de supermarkt kunt krijgen staat dat u het gif in de zakjes moet laten zitten. Waarom dat zo is weet ik niet want voor een snelle opname doe ik het gif los in de lokdoosjes. Pas wel op dat huisdieren of kinderen er niet bij kunnen, en dat katten geen vergiftigde muizen gaan eten. Hou de opname van het gif goed in de gaten, controleer in het begin dagelijks. Vul tijdig bij of zet nieuwe lokdoosjes als het gif op dreigt te raken. Het risico is dat de muizen onvoldoende binnen krijgen en er immuniteit ontstaat.  Klemmen plaatst u het beste met het treeplankje tegen een muur, als lokmiddel een bodempje pindakaas in de daarvoor bestemde holte gedrukt.

Naast de bestrijdingsactie is het zinvol om na te gaan hoe de muizen bij u binnen gekomen zijn, een spleet onder de voordeur van een halve centimeter is al voldoende voor een jonge muis om onderdoor te glippen.

Bosmuizen  kunnen uw woning binnenkomen, maar niet om te eten. In dat geval moet men op zoek naar een manier om deze diertjes buiten te houden. Het zijn vaak de ventilatieopeningen in uw buitenmuur waardoor ze de spouwmuur binnenkomen, naar boven kruipen en bij een balk via een gaatje uw plafond bereiken. Dan, in de uiterste hoek gaan ze een wintervoorraadje aanleggen van eikels of andere zaden en dan hoort u ze rennen. Dat klinkt soms als een wat groter dier omdat de eikels ook tegen het plafond bonken onder het rennen. Maar dat zijn dus bosmuizen. U kunt met staalsponsjes van de Wibra de ventilatieopeningen afsluiten zodat de muizen geweerd worden maar de ventilatie behouden blijft.

Dat afsluiten werkt ook bij spitsmuizen maar deze diertjes leggen geen wintervoorraad aan, ze dringen uw woning binnen om hun behoefte te doen. Hun keutels hebben de grootte van ratten keutels en zijn vaak  geknikt van vorm. Ze worden ook wel tegen de muur geplakt. Dat kan gaan stinken.  Spitsmuizen lijken veel op muizen maar het zijn niet eens knaagdieren. Het zijn eigenlijk kleine insecten etende dieren, familie van de egel en mol. Op dezelfde manier kunt u deze diertjes weren. Ook is het zinvol on de beplanting tegen uw woning aan weg te halen, zodat ze zich minder beschut voelen bij het binnendringen.