Houtworm en Boktor

Bij houtwormbestrijding kan de prijs behoorlijk oplopen dus vraagt u vooral verschillende offertes aan, dat kan u een hoop geld schelen.  Wat vrij vaak voorkomt is dat  houtworm bestrijding niet nodig is. Dan adviseer ik niet te behandelen. Offertes doe ik telefonisch als u een goede beschrijving geeft en eventueel wat foto’s kunt mailen,  of ik kom even langs als het moeilijk in te schatten valt. Langskomen is niet altijd gratis, dat ligt aan de reistijd.  Ook als u wat verder uit de buurt van Arnhem woont kan ik u veel geld besparen. Belt u gewoon even, advies is gratis.

De meest voorkomende houtworm is de larf van de gewone houtwormkever die zichtbaar wordt door kleine gaatjes in het hout, ongeveer zo groot als de gaatjes die een punaise achterlaat, 1 tot 1,5 mm. Als er boormeel (poeder) uit de gaatjes loopt zijn de larven verpopt en getransformeerd tot kevers. Die hebben al snel weer eitjes gelegd en dan is de volgende generatie houtwormen weer in uw hout aan het knagen. Die komen pas twee of drie jaar later weer naar buiten. In de meeste gevallen leeft dit diertje dan ook in onverwarmde ruimtes zoals zolders, kelders, schuren of leegstaande gebouwen.  Ziet u geen boormeel uit de gaatjes komen en zijn ze van binnen donker gekleurd dan zijn het oude gaatjes en is behandeling niet nodig..

Het zelfde geldt voor de grote houtwormkever maar daarvan zijn de gaatjes wat groter, 2 tot 3,5 mm, vergelijkbaar met kleine spijkergaten. Als u hier last van heeft heeft u ook een vochtprobleem want deze soort leeft in vochtig en beschimmeld hout. De schade van deze soort kan aanzienlijk zijn omdat de balken van binnenuit opgevreten worden, wat van buitenaf niet altijd zichtbaar is. Behandelen tegen vocht en dus schimmel  is hierbij het belangrijkste. Meestal moet het aangetaste hout vervangen worden als het een dragende functie heeft.

Bij de huisboktor ziet u de gangen soms vlak onder het oppervlakte lopen alsof er met een beitel door het hout gegutst is, gangen tot 5 mm breed.

In alle gevallen kan het hout behandeld worden met een lang werkend insecticide om erger te voorkomen. U bent dan voor een ruim aantal jaren van de houtworm verlost. (+/_ 10 jaar.)

Bij de gewone houtwormkever volstaat spuiten, bij de huisboktor moeten de gangen soms worden open gekrabd en worden er  gaten geboord als de larven dieper zitten. In die gaten komen dan injectiepluggen waardoor het houtworm middel er onder druk ingespoten kan worden zonder dat het er weer uitloopt. Bij de grote houtwormkever moeten er vrijwel altijd balken vervangen worden omdat ze ook verrot zijn. Spuiten en injecteren met een schimmelwerend middel is dan soms ook nodig.

Ik werk met het middel Perwood tegen houtworm en boktor, de werkzame stof hierin is een insecticide genaamd permetrine, hoofdbestanddeel is kerosine. De kerosine (en nog een stofje) brengt de permetrine zo diep mogelijk in het hout en verdampt daarna. het insecticide blijft in het hout achter en de houtwormen worden niet alleen gedood, het hout blijft nog jaren giftig.

Een prijsvoorbeeld: Een zolder met een te behandelen oppervlakte tot 100 m2 kost u 250 euro, een plafond van een schuurtje, 4×4 m , 120 euro. ( binnen de regio)

Ik kan u telefonisch een prijsindicatie geven. Die is uiteraard gratis en vrijblijvend.
Als het klopt wat u mij opgeeft dan wordt die prijsindicatie ook de prijs die u betaalt.

In de driehoek Arnhem – Nijmegen – Emmerich kan ik ook (gratis) bij u langskomen voor een offerte.

houtwormbestrijding